tarihinde yayınlandı

Kantaron Yağı Gerçek mi Nasıl Anlaşılır?

Kantaron yağı gerçek mi olup olmadığını anlamak için kantaron yağının rengine ve yoğunluğuna bakılmalıdır. Gerçek kantaron yağı parlak kırmızı renkte, zeytinyağından daha koyu kıvamdadır.

Koyu yoğunlukta olmayan, kırmızı yerine açık pembe, sarı ya da yeşil renge yakın kantaron yağları, kantaron çiçeği ve zeytinyağı oranının doğru ayarlanamadığını ya da içerişinde başka maddeler karıştırılmış olabileceğinin göstergesidir.

Renk ve Koku

Kantaron yağının, rengi ve kıvamı doğru değilse bunun nedeni  taze kantaron çiçeği kullanılmamış olmasıdır. 

Özellikle belirtelim, kuru çiçekle yapılan kantaron yağının rengi kırmızı olmaz ve çiçeğin faydası yağla bütünleşemez.

Kaliteli ve gerçek sarı kantaron yağı, tam mevsiminde, güneşin en dik açıya sahip olduğu öğlen saatlerinde toplanmalı, çiçeklerin tazeliği geçmeden en kısa süre içinde zeytinyağı ile buluşturulmalıdır.

Kaliteli Kantaron Yağının Özellikleri

Kantaron yağının kalitesini anlamak için bakılabilecek unsurlardan bir diğeri de kantaron yağının kokusudur. Kaliteli bir kantaron yağı, keskin, çiçeksi, belirgin, hoş bir kokuya sahiptir.

Yeterli süre boyunca güneş ve ay ışığı altında, zeytinyağı içerisinde bekletilen kantaron çiçekleri, yağa kırmızı rengi ve faydası ile beraber oldukça belirgin ve hoş çiçeksi bir koku bırakır. Bu koku, zeytinyağının kendi kokusunu dahi bastırır.

Özellikle, kaliteli bir kantaron yağının içinde sofralık natürel sızma zeytinyağı ve taze sarı kantaron çiçeklerinin özünden başka bir şey bulunmaz.

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Unutulmamalıdır ki ideal kantaron yağı içerisinde bulunması gereken yalnız ve yalnızca iki madde vardır. Bu maddeler, sofralık sızma zeytinyağı ve tam zamanında toplanan taze sarı kantaron çiçekleridir.

Ayrıca, çiçeklerin toplandığı çevre, mutlaka temiz olmalıdır. Yol kenarlarındaki çiçekler kirli olabilir. Çiçeklerin, kirletici etkilerden uzak, ormanlık kırlar, açıklıklardan toplanması gereklidir.

Saplarından ayıklanan çiçekler , zeytinyağının içerisine konulur. Üstelik, bekletilme yapılacak kaplar mutlaka cam olmalıdır. Yağ ve çiçek bileşimi içeren cam kavanozlar, belirli bir süre hem güneş hem de ay ışığı görecek şekilde uygun bir yerde bekletilir.

Hazır olan yağ, süzüldükten sonra mutlaka hava almayacak cam şişelerin içerisine doldurulmalıdır.

Yukarıda anlattığımız şekilde özenle hazırladığımız, sarı kantaron yağı ‘mızdan almak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Instagram‘da bizi takip edin.

Ayrıca, yeniliklerden haberdar olmak için mail grubumuza kayıt olun.

Önemli Not:

Özellikle yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız

tarihinde yayınlandı

Böğürtlen Reçeli

Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli

Yabani Böğürtlen Reçeli Al

Üstelik 6 Al 5 Öde

Böğürtlen Reçeli Katkısız, koruyucusuz olarak meşe odunu ateşinde hazırladık. Karamuk reçeli Orman Ürünüdür!
Karamuk reçelini, Ormanda insan müdahalesi olmadan kendi kendine yetişen böğürtlenlerin toplandıktan sonra az pancar şekeri ilavesi ile pişirilerek elde ettik. Lezzetli çünkü bol tanelidir. Katkısız, koruyucusuz olarak meşe odunu ateşinde hazırladık.
Doğal karamuk reçeli net ağırlığı yaklaşık 370 gr  kavanozlarda siz lezzet tutkunlarının beğenisine sunulmaktadır.

Bol taneli yabani karamuk reçeli denemeğe değer.

Ev yapımı, doğal, katkısız karamuk reçelini afiyetle tüketiniz.

Tüm reçel çeşitlerimizi görmek için tıklayınız.

Ayrıca, tüm reçel çeşitlerimizi görmek için tıklayınız.

Ürünlerimizin yetiştiği ortamı görmek ve nasıl yapıldıklarını izlemek için youtube kanalımıza abone olun.

tarihinde yayınlandı

Böğürtlen Reçelinin Faydaları Nelerdir ?

doğal böğürtlen reçelinin faydaları

Böğürtlen Reçelinin faydaları ‘na değinmeden önce kısaca köy deneyiminden bahsedeyim.

Hava tertemiz, çeşmelerden bizim para verip aldığımız memba suları buz gibi akıyor, kuşlar şarkılar söylüyor, böcekler uçuşuyor…her yerde tatlı bir telaş var.

Köylüler çok yoğun; karınca gibi kışa hazırlık yapıyor: kimisi hayvanları için kışlık ot topluyor, kimisi nohut harmanı ile meşgul ve bir çok diğer iş… Yoğun ama huzurlu ve mutlular, böyle bir ortamda kim mutlu olmaz ki?

Böğürtlen ve orman erikleri toplandı; sizler için böğürtlen reçeli ve yabani erik reçeli hazır ve, www.manyaskoypazari.com ‘da satışta.

Böğürtlen Reçeli Karamuk 370 gr kavanoz

İlk siparişinize özel 30 TL indirim, ürünleri sepete at, ödeme sayfasında kupon kodu kutucuğuna hosgeldin yazıp kullana tıkla. (en az 790tl siparişlerde geçerlidir)

Yabani böğürtlenin faydalarını nelermiş size kısaca bilgi vereyim.

Yabani Böğürtlen Reçelinin Faydaları:

Böğürtlenin, diğer ismi ile karamuk’un faydalarından söz etmek için doğal olanını kullanılması gerekmektedir. Piyasada yaygın halde bulunan böğürtlen, yetiştirilmiş böğürtlen olup, meyvelerini irileştirmek ve toplarken kolay olsun diye dikenleri köreltilmiş GDO’lu böğürtlendir. Bunun faydasından bahsetmek pek gerçekçi olmayacaktır. Böğürtlenin faydalı olanı ormanda kendi kendine yetişmiş olandır. Bunu bulup tüketmeye çalışılması daha yararlı olacaktır. Şimdi böğürtlen reçelinin faydaları nelermiş bakalım.

  • Kan şekeri kontrolüne yardımcı olurlar
  • Beyni korur
  • Sindirimi geliştirir
  • Kalp sağlığını destekleyebilir
  • Bağışıklığı kuvvetlendirir
  • Kemik sağlığını destekler

Yabani böğürtlen reçelini, Manyas Koçoğlu Köyündeki meşe ormanlarından topladığımız böğürtlen ile hazırladık, nefis oldu. İçinde; yabani böğürtlen, Susurluk Şeker Fabrikasının pancar şekeri ve limon var. Koruyucu, katkı maddesi yoktur. Yediğinizde markette satılanlara göre ne kadar farlı bir yerde olduğu göreceksiniz. Satın almak için lütfen tıklayınız.

Google hesabımızı takip edip yorum yapabilirsiniz.

Önemli Not:

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız.

Sevgiler,

Barış Çetin

tarihinde yayınlandı

Ihlamur Kaynatılır mı?

Babaannem sağken köye gittiğimde maşınganın üzerinde kaynamakta olan ıhlamur bulunurdu hep. Yani eskiler ıhlamuru kaynatırlardı. Çünkü ıhlamur kaynadıkça kokusu güzelleşir, rengi kıpkırmızı, tadı da oldukça güzel olurdu.
Günümüzde uzmanlar ıhlamur da dahil bitkilerin kaynatılmadan 8-10 dakika demlenerek tüketilmesini öneriyorlar. Kaynatılan ıhlamurda yaralı polifenol miktarının azaldığını belirtiyorlar.
Adaçayı, nane, papatya, kekik vb. neyi kaynatırsan kaynat tadında acılaşma oluyor ıhlamur hariç. Ihlamuru kaynatınca tat ve koku daha güzelleşiyor.
Bu ilginç durum, ıhlamurun kaynatılmaması gerektiği gerçekten doğru mu? sorusunu aklıma getirdi ve biraz araştırma yaptım. Ortaya çıkan sonuç ıhlamur kaynatılmamalı oldu. Kaynatılan ıhlamur tat, koku ve görünüm açısından güzelleşirken ıhlamurun faydaları kayboluyor.
Araştırmamda gördüm ki  diğer bitkiler kaynatıldığında zararlı maddeler açığa çıktığı belirtilirken ıhlamur için sadece faydasının kaybolduğu belirtiliyor.

Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamur ideal olarak şu şekilde hazırlanmalı:

Önce demliğinizin ebadına göre yeterince ıhlamuru alıp soğuk suyla yıkayıp süzün. Sonra demlik içine ıhlamurları koyup üzerine taze kaynamış suyu ekleyip, demliğin kapağını kapatın. 8-10 dakika bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz.

tarihinde yayınlandı

Isırgan Otu- Ormandan Toplama – 50gr’lık paket

Yabani ısırgan otu

Isırgan Otu Orman Ürünüdür.
Ormanda insan müdahalesi olmadan kendi kendine yetişen ısırgan yani Mayıs Isırganı. Mayıs Ayında toplandık sonra ayıkladık, kuruttuk ve tüketime hazır hale getirdik.

Isırgan Otu Al – 50 gr’lık Paket

Çay olarak önerdiğimiz ısırgan hazırlama önerisi: 1 çay kaşığı kuru ısırgan otunu kaynamış suya atarak 10 dakika demleyin. Otları süzerek servis yapın.

Isırganımız 50 gr’lık paketler halinde siz lezzet tutkunlarının beğenisine sunuyoruz.

Isırgan, emzirme yapan anneler tarafından çok tercih ediliyor.

Tatlandırıcı olarak bal çok iyi gider. Bal şekersiz gerçek baldır, ilgili video için tıklayınız.

Ayrıca, bitki çaylarımızın tümünü görmek için lütfen tıklayınız.

Isırgan nasıl kullanılır?

tarihinde yayınlandı

Yoğurtlu Hamur Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu hamur yapmak için, çorbalık olarak yapılan kare erişteyi , makarna ve normal erişte gibi de pişirebilirsiniz. Bu eriştenin adı bizde yoğurtlu hamurdur.

Bir tencere içine 2 litre su koyun. Kaynayan suyun içerisine yarım kilo kare hamurumuzun boşaltın, 10 dakika ara ara karıştırıp haşlayın.

Ayrıca, haşladığınız hamurun suyunu süzüp bir kavanoza koyun. Daha sonra bu besin değeri yüksek olan bu suyu lezzetli çorbalar yapmak için kullanabilirsiniz.

Ardından süzdüğünüz hamuru hafifçe yıkayın. Boş bir tencere içine 20-25 Gr tereyağı ile az zeytinyağı ilave edip eritin. Daha sonra bu yağın içine haşladığınız hamuru ilave edin, dilediğiniz kadar tuz ekleyip karıştırın.
İ
yice karıştırılan hamurumuz servis tabaklarına alın. Sonra üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ilave edin.
Ayrıca, bir sağanda az tereyağın
ı eritin. Sonra rendelediğiniz Manyas kelle peyniri kavurup yoğurtlu eriştenin üzerine dökünEn son olarak üzerine dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu hamur hazır.

Afiyet olsun.

Hamur çorbası tarifi:

Lezzetli ve sağlıklı bir çorba yapmak isterseniz hamur çorbası tam size göre. Beş bardak içme suyunu bir tencereye ilave edin, içine beş avuç ( 5 kahve fincanı) kare erişte den ilave edin. Su kaynayıp erişteler yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. Bir tasa beş kaşık yoğurdu koyup homojen hale gelene kadar karıştırın. Karıştırdığınız yoğurdun içine yarın çorba kaşığı un ilave dip iyice karıştırın ve erişteli suyumuza ilave edip koyulaşana kadar karıştırın. Daha sonra bir tatlı kaşığı nane, dilediğiniz kadar tuz ve bir yemek kaşığı tereyağı ilave edip iyice karıştırın. Elinizde haşlanmış nohut varsa ilave edip çorbanızın besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz. Hamur çorbası servise hazır.

Afiyet olsun.

tarihinde yayınlandı

Hatmi Çiçeği Faydaları

Gülhatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi çiçeği faydaları nedeniyle özellikle kış aylarında rağbet gören şifalı bir bitkidir. Hatmi çiçeği, son zamanlarda özellikle televizyon programlarında uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bazı yörelerimizde  “Hire”, “Devegülü”, “Silindir Çiçeği”, “Gülhatmi” olarak da bilinen bu bitki, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir.

Devamını Oku Hatmi Çiçeği Faydaları
tarihinde yayınlandı

Ekinezya Çayı Faydaları

Ekinezya Faydaları

Ekinezya çayı faydaları ve çayı nasıl demlenir bu yazıda ele almaya çalıştım. Mevsim değişikliklerinin vücudumuz direncini düşürür. Özellikle kış aylarında, grip ve soğuk algınlığından korunmak mümkün. Bunun için de uzmanların önerilerinden biri de ekinezya çayı. Ekinezya veya diğer adıyla kirpi otu nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?

Ekinezya Nedir?

Ekinezya diğer adıyla kirpi otu çok eski bir şifa otu olarak bilinir ve birçok eski kültür ilaç olarak kullandı. Özellikle Kuzey Amerika’nın yerlileri kirpi otunu öksürüğe, boğaz ağrılarına ve iltihaplanmalara karşı ilaç olarak kullanmışlardır. Geleneksel tıpta solunum ve idrar yolları iltihaplanmalarında ve zor kapanan dış yaralarda kullanılıyor. Ekinezyanın en yaygın kullanım alanı soğuk algınlığıdır.

Ekinezya (Kirpi Otu) Çayı Faydaları Nelerdir?

Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel (deney hayvanları ve hücre kültürleri üzerinde) ve klinik (insanlarda) çalışmaların ekinezyanın soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Yayımlanan çalışmalarda ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığı, uçuk gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunduğu gördük. Bu çalışmalarda, ekinezyanın hem bu virüsleri öldürdü hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği yazılı” dedi.

Ekinezyanın etkisi değişiyor

Ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığı ve nezle üzerinde klinik etkinliğini ortaya koyan çalışmalara bakıldığında sonuçların tartışmaya açık olduğunun görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Konunun bilimsel olarak, tarafsız bir şekilde değerlendirildiğinde bir etki varsa vardır, yoksa yoktur. Eğer bu şekilde istikrarsız sonuçlar görülüyorsa, o zaman deney yöntemi ve uygulama sorunları söz konusu olduğunu, aslında bitkisel ilaçlarla yürütülen çalışmalarda bunun sık görülen bir durum olduğunu söylüyor. Bunun en önemli etkenleri, deneylerde kullanılan ilacın kalitesi, ilacın uygulandığı süre ve miktarıdır. Dolayısıyla yeterli kalitede güvenilir ürünleri, önerilen süre ve miktarlarda kullanmak önemli” dedi.

Ancak Tüketirken dikkat! 45 günden fazla kullanılmamalı

Öncelikle güvenilir kalitede ekinezya ürünü seçmek ve önerilen miktarlarda uygulamak gerektiğini ifade eden Yeşilada, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeterli seviyede etki sağlaması için en az bir ay kullanmak gerekir. Ancak 45 günden uzun süre ile sürekli kullanılması önerilmemektedir. Sonuç olarak, özellikle soğuk algınlığı riskinin yükseldiği kış dönemlerinde doğanın bizlere sunduğu bu etkili ve güvenilir silahlardan yararlanmak en akılcı yaklaşımdır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak”, bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalandığınızda ise bu tip ürünler ile uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletmek için yararlıdır”

Ayrıca, Dr. Gökhan Güler yazısında şunu da belirtti: “Bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan deneylerle ispatlanmıştır. Annals of İnternal Medicine dergisinde yayınlanan klinik bir araştırmada Ekinezya bitkisinin soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini ciddi oranda azalttığı saptanmıştır.”

Ekinezya Çayı Nasıl Tüketiliyor?

En doğal ve etkili yöntem çay olarak tüketmektir. Çünkü çay olarak tüketilmesinin en doğal ve etkili yöntem olduğunu uzmanlar belirtiyor.

Günlük kullanım: ekinezya bitkisinin sıcak suda 10-15 dakika bekletin. Elden edilen bitki çayının günde 3-5 fincan tüketilmesi uygundur. Bağışıklık sistemini aktivite etmek için: Sonbahar başından ilkbahar aylarına kadar 8 hafta sürdüreceğiniz kürler (günde 3 fincan) uygulayın. İhtiyaç duyduğunuzda 2 hafta ara verilerek devam edebilirsiniz.

Ekinezya bitkisinin komplikasyonları (yan etkileri) nelerdir?

Ek olarak, Dr. Gökhan Güler yazısında: “Gebelikte Ekinezya bitkisi asla kullanılmamalıdır. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan Ekinezya kullanılmamalıdır. Belirli aralıklarla kullanılmalıdır. Bebeklere ve çocuklara Ekinezya bitkisi vermeyin. Oto immün hastalığı olan kişiler Ekinezya bitkisini kullanmamalıdır. Ekinezya papatyagiller ailesine bağlı olduğu için papatya bitkisine alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Multipl Skleroz (MS), romatoid artrit ve lupus hastalığı olanlar doktor kontrolünde kullanmalıdır.” şeklinde belirtiyor.

Ayrıca, Ekinezyanın yararlarını ve kullanıldığı alanları özetlersek:

  • Ağrı kesici özelliği için kullanılıyor
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılıyor
  • Grip ve nezleye karşı koruma için kullanılıyor
  • Enfeksiyonları önlemek için kullanılıyor
  • Detoks etkisi için kullanılıyor
  • Vücut kırgınlığını ve halsizliği gidermek için kullanılıyor
  • Böcek ve yılan ısırığında tedavi edici etkisi için kullanılıyor
  • Diş ağrısını hafifletme etkisi için.

Önemli Not:

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız. Üstelik doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız