tarihinde yayınlandı

Hatmi Çiçeği Faydaları

Gülhatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi çiçeği faydaları nedeniyle özellikle kış aylarında rağbet gören şifalı bir bitkidir. Hatmi çiçeği, son zamanlarda özellikle televizyon programlarında uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bazı yörelerimizde  “Hire”, “Devegülü”, “Silindir Çiçeği”, “Gülhatmi” olarak da bilinen bu bitki, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir.

Hatmi çiçeği faydası, bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin barındırmasından kaynaklanır. Eski Mısır uygarlığında Hatmi çiçeğinin, kökü ve yaprakları tıpta kullanılmıştır.

Hatmi Çiçeği ‘nin Özellikleri ve Kullanıldığı Yerler

Hatmi, eski zamanlardan beri, çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bir bitkidir. Belli başlı özellikleri; antioksidan olması, ağrı giderebilmesi, vücuttaki iltihaplara karşı etkili olması ve sakinleştirme özelliğinin bulunmasıdır. En bilinen yaygın kullanımı; özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında “kuru öksürük” olarak adlandırılan; inatçı öksürük için olan kullanımdır.

Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için tercih edilen ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltebildiği belirtilen bir bitkidir.

Hatmi Çiçeğinin Kullanıldığı Yerler

Geçmeyen inatçı öksürük için çay olarak kullanılabilmektedir.

Hatmi çiçeği, gastrit, peptik ülser, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıkları için kullanılıyor.

Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan Hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkilidir.

Hatmi çiçeğinin yaygın kullanımlarından biri ağrı giderici özelliğinden ötürü adet sancılarının giderilmesi için kullanılıyor.

Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde; çay olarak tüketilince uyku problemi yaşayanlarda faydalı olabilmekte.

Böbrek iltihaplarına iyi gelen bu bitki ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür.

İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği; prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına karşı kullanılabilmektedir.

Hatmi Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Gülhatmi Nasıl Demlenir ?

Hatmi çiçeği çayı nasıl demleniyor? Aslında klasik bitki çaylarından çok da farklı değil. Yarım bardaktan biraz fazla kaynar suyun içine 5-6 adet kuru hatmi çiçeklerini ekleyip; 10 dakika kadar bekliyor ve demlendikten sonra süzerek afiyetle içiniz.

Prof.Dr İbrahin Saraçoğlu ‘nun tavsiye ettiği hatmi çiçeği kürünü (süt ile yapılan); özellikle geçmeyen kuru öksürük için kullanabilirsiniz. Bu kürün yapımının yukarıdaki tariften tek farkı, su yerine süt kullanılmasıdır. İçerisine kesinlikle limon ya da bal eklemeyin. Günde iki kez içebilirsiniz.

Hatmi Çiçeğinin yan etkisi var mı?

Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı; bir yan etkisi bulunmamakta ancak yine de kullanırken dikkat edilmesi gereken konular vardır.

Öncelikle hamilelik dönemlerindeki kadınların kesinlikle tüketmemesi gerekir.

Özellikle diyabet, tansiyon gibi kronik, ciddi bir rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları ve doktorlarının önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerekir.

Her bitkide olduğu gibi, ilk defa deneyenler özellikle alerjik ve hassas bünyesi olanlar başta olmak koşuluyla; bu bitkiyi dikkatli kullanmalarında fayda vardır.

Ayrıca, hatmi çiçeğinin yararları için kullanmak isteyenler; günde 1 ya da en fazla 2 fincan hatmi çiçeği çayından içebilirler, daha fazlası içilmemelidir.

Önemli Not:

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında; mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız.