tarihinde yayınlandı

Ihlamur – Ormandan Gelen Sağlık

çiçek ıhlamur

Ihlamur insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Günümüzde bazı şehirler de bile ıhlamur ağaçları vardır ve vatandaşlarımız bu ıhlamurun çiçeklerini toplayıp tüketmektedir. Peki havanın yeterince temiz olmadığı şehir veya şehirlerin yakınlarındaki parklardan doğal olduğu için toplanmış ıhlamur bizim için yeterince sağlıklı mı?

Ihlamurdan fayda sağlamak için ıhlamurun temiz bir ortamda yetişip toplandığına emin olmalısınız; ayrıca taze yani 1 yıldan daha eski olmalıdır. Ihlamurun faydalarına geçmeden önce Manyas Köy Pazarı olarak size yeni mahsul Balıkesir/Manyas’ın tertemiz meşe ormanlarından toplanmış ıhlamuru sizlere sunduğumuzu belirtmek isteriz. Tertemiz ortamda yetişmiş, yeni sezon ıhlamuru sağlığınız için öneriyoruz.

Ihlamur, özellikle Haziran Ağustos ayları arasında beyaz-sarı renkte, çok güzel kokulu çiçekleri olan ulu bir ağaçtır. Genelde ormanlarda doğal olarak bulunur ancak şehirlerde de süs ağacı olarak caddelerde, sokaklarda, park ve bahçelerde de sıklıkla bulunmaktadır. Ihlamur ağacı, ülkemizde yaygın olarak Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesinde görülmektedir.

Ihlamurun çayını yaparken sadece çiçeklerinin kullanılması yaygın ve faydalı olan uygulama şeklidir, bu çiçeklerden aynı zamanda tıbbi alanda da faydalanılmaktadır. Ihlamur ağacının çiçekleri, uçucu yağ, manganez, tanen, ossidaz, saponin, glusid, strol, C vitamini gibi yararlı maddeler içermektedir. Tüm bu maddeler ıhlamurun, vücudun pek çok bölgesine faydalı olmasını sağlamaktadır ve ıhlamurun özellikle de soğuk algınlıklarına karşı doğal bir ilaç haline gelmesini sağlamaktadır. Ihlamurun, içerdiği bu yaralı maddeler nedeniyle insan sağlığı için tarih boyunca yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz.

Ihlamurun Faydaları

Gribal enfeksiyonlarada ıhlamur faydalıdır.

Öksürüğe iyi gelir, göğüs yumuşatıcı özelliği vardır.

Vücut direncini artırarak soğuk algınlığı tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır ve uykusuzluğa karşı yardımcıdır.

Bağırsak kurdunu düşürebilir ve bağırsak sancılarınısını giderebilir.

İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır.

Göz çapaklanmasında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılır, gözü dinlendirir. (Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmalısınız.)

Saçlar yıkandığında besleyip kuvvetlendirir. (Bu işlemden sonra saçınızı mutlaka iyice durulamalısınız)

Sabah aç karnına içtiğniz ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilir.

Ihlamur Nasıl Hazırlanır ?

Kuru çiçek ıhlamurdan 1 tatlı kaşığı yada 1 tutam kadar alıp; üzerine 1 bardak kaynama sıcaklığında su döküp 10 dakika süreyle demlemeye bırakın. Beklerken çabuk soğumaması için temiz bir bezle demliği sarabilirsiniz. Ihlamur çiçeğinin taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını engellemek için demliğin ağzını bir kapak yardımı ile kapalı tutun. Demlediğiniz ıhlamurdan günde üç bardak içebilirsiniz.

Ayrıca, cilt bakımı için de ıhlamuru kullanabilirsiniz. Özellikle cilt lekeleri ve kırışıklar için kullanımı mümkündür. 2-3 tutam çiçek ıhlamuru bir bardak kaynayan suyun içine atın; ve iyice yumuşayıp koyulaşana kadar kaynatın. Soğuduktan sonra jöleleşmiş sıvıyı cildinizdeki lekelere sürerek kullanın. Ayrıca ıhlamurdan elde edilen bu sıvıyla kırışıklıklara masaj yaparsanız iyi bir sonuç alabilirsiniz.

Ihlamuru kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki faydalı maddeler kaybolur bu nedenle daima taze olarak demlenip içilmelidir. Uyku verici özelliği olan ıhlamur sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle yemekten hemen sonra içilmemeli ,öğünler arasında içmek daha faydalıdır. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.

Önemli Not:

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir; doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız

Manyas Köy Pazarı