tarihinde yayınlandı

Yer Fıstığı Faydaları Nelerdir ?

doğal çiğ yer fıstığı

Yer fıstığı faydaları sağlık açısından çeşitli ve önemlidir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir kuru yemiş olan yer fıstığı evimizde mutlaka bulunmalıdır.

Ata Tohum Doğal Yerfıstığı Al

Yer fıstığının baklagiller familyasının bir üyesi olduğu pek bilinmez. Bitkinin fıstık olarak bildiğimiz tohumunu barındıran yumruları toprağın altında, bitkinin köklerinde bulunur.Kuru yemiş olarak sevilerek tüketilmesine rağmen yer fıstığının faydalarını, nasıl yetiştiği ve kullanım alanları toplumumuz tarafından tam olarak bilinmemektedir.

Yapılan çeşitli araştırmalarda yer fıstığının sağlık açısından insan vücuduna oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Fıstığın yediğimiz tanelerinin toprak altında gelişir. Bu nedenle, kimyasal maddeler kullanılmadan yetiştirilmesi ve geliştiği toprağın kimyasal ilaçlarla kirletilmemiş olması sağlık acısından oldukça önemlidir. İnsan sağlığı açısından faydalı olabilmesi için özellikle doğal tarım yöntemleriyle ilaçsız yetiştirilmiş yer fıstığı‘nın tercih edilmesi gerekmektedir.

Yer Fıstığında Bulunan Yararlı Maddeler

Yer fıstığı faydaları, birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynak olmasındandır. Bunlara biyotin, bakır, niasin, folat, manganez, E vitamini, tiamin, fosfor ve magnezyum da dahildir. Bu zengin vitamin ve mineraller sağlık açısından pek çok yararlar sunar.

Yer fıstığı, Potasyum, Magnezyum, Bakır, Kalsiyum, Demir, Selenyum, Çinko gibi vücut için faydalı vitamin ve mineralleri barındırır. Fazla miktarda yağ içerir ancak bu yağlar vücudumuz için faydalıdır. İçerdiği yağlar tekli doymamış ve doymamış yağlardır. Yer fıstığı tohumunda bol miktarda riboflavin, tiyamin, ve E vitamini bulunur.

Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.

Yer Fıstığı Faydaları

Kalp dostu yağlar:

Yer fıstığı, kalbi sağlıklı tutan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Ve bu, kalbin sağlıklı olması için mükemmeldir, çünkü hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağların iyi bir seviyesi, kan kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Safra taşları:

Yer fıstığı,Kötü kolesterol seviyesin düşürerek iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kan kolesterol düzeyi üzerinde ve dolayısıyla safra kesesi taşlarının gelişimini etkileyen yararlı etkiler gösterir. Safra kesesi taşları, safra kesesi içinde gelişen, çözünmeyen kolesterolün çoğundan oluşan sertleşmiş sıvı topaklarıdır. Yapılan bir çalışmaya göre; her gün yaklaşık 28 gram yer fıstığı tüketen kadınların safra taşı oluşturma riskleri % 25 oranında azaldığı görülmüştür.

Cilt ve saç sağlını destekler:

İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur. Omega 3 yağları sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasına karşı koruma sağlar, ayrıca saçların parlak ve güçlü görülmesini sağlar.

Depresyon ile savaşır:

Depresyonun ana nedeni düşük serotonin seviyeleridir. Yer fıstığında bulunan triptofan, bu tür kimyasalların salınımını arttırır ve böylece depresyon ile mücadeleye yardımcı olur.

Hafızayı güçlendirir:

Yer fıstığı belleği artırır. Bunun, beyine kan akışını artıran ve aynı zamanda güçlü antioksidan yeteneklere sahip olan niasinin ve antioksidan resveratrol’ün varlığına bağlı olduğuna inanılmaktadır. Resveratrol, Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif beyin hastalıklarını önleme kabiliyeti için çalışan ve sağlık açısından dikkate değer yararları bulunan bir bileşikdir. Ayrıca, yer fıstığının içerisindeki polifenolik asitler sinir sağlığı için faydalıdır. Bu nedenle sinirlerle alakalı tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Alzheimer hastalığı bunlardan sadece birisidir. Yaşlılığın getirdiği sinir tahribatında da yer fıstığı etkilidir.

Mide ve kolon kanserinde koruyucu:

Kabuklu fıstığın etkili bir koruyucu olduğunu ortaya koymuştur.

Çocukların büyümesine yardımcı:

İçerdiği yüksek protein ve kaliteli amino asitler sayesinde vücudun normal ve sağlıklı büyümesi için önemlidir.

Şeker riskini düşürür:

Yer fıstığının glisemik endeksi 14’tür ve glisemik oranı yalnızca birdir. Bu çok düşük olarak sayılmaktadır ve bu sayede yer fıstığı kan dolaşımında şekerin çözülmesini azaltarak, şeker hastalığı riskini azaltır. Özellikle, kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur

Sağlıklı kemikler:

Yer fıstığında bol miktarda bulunan demir ve kalsiyum, kana oksijen taşınmasında, sağlıklı ve güçlü kemiklerin teşvik edilmesinde önemli rol oynayan faktörlerdir.

Yaraları iyileştirir ve ağrıları azaltır:

Yer fıstığı kabukları bazı yörelerde kaynatılarak tüketilmektedir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır.

Yer Fıstığı Nasıl Tüketilir?

Yer fıstığı yaygın olarak çerez olarak tüketilmektedir. Protein içeriğinin zengindir. İçerdiği yağın enerji verirken kilo aldırmaz. Bu nedenle spor yapanlar tarafından fıstık ezmesi olarak tüketilmektedir. Özellikle günümüzde daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle çiğ olarak tüketilmesi oldukça yaygınlaşmıştır.

Yer Fıstığının Besin Değeri

Oldukça besleyici olan yer fıstığının 100 gramında 567 kalori vardır ve %7’si sudur.
Ayrıca diğer besin içerikler aşağıdaki gibidir:

  • 25.8 gram Protein
  • 16.1 gram Karbonhidrat
  • 4.7 gram Şeker
  • 8.5 gram Lif
  • 49.2 gram Yağ
  • 6.28 gram doymuş yağ
  • 24.43 gram doymamış yağ
  • 15.56 gram çoklu doymamış yağ
  • 15.56 gram Omega-6

Önemli Not:

Yer fıstığında en bol bulunan, arachin ve conarachin gibi proteinler bazı insanlarda hayatı tehlike oluşturan alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle alerjisi olanlar tarafından tüketilmemelidir.

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanızı ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız

Ayrıca, Google hesabımıza göz atıp hakkımızdaki yorumları okuyup incelemek isterseniz lütfen tıklayınız.